ONDERZOEK EN BEHANDELING

Het onderzoek start met een inleidend gesprek met betrekking tot de voorgeschiedenis van de klachten en de momenten waarop de klachten onstaan. U neemt een aantal van uw veelgedragen schoenen mee.

De podoloog kijkt naar de stand van het gehele lichaam, beginnend bij uw voeten. Hiervoor word diverse meetapparatuur zoals een scan en een voetspiegel gebruikt. Hierna volgt een functieonderzoek om de beweeglijkheid van de gewrichten te testen en om te kijken of er een bewegingsbeperking of juist hypermobiliteit aanwezig is.

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden, meest voorkomende is een steunzool
maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
Ook kan er gekozen worden voor een orthese, voettraining,medical taping,schoenadvies of een verwijzing naar een andere specialist zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

STEUNZOLEN

Steunzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet.

Het woord steunzolen heeft een oudbollige negatieve klank en stamt uit de tijd dat deze nog van veelal harde materialen zoals staal of aluminium werden geklopt. Destijds was er nog niet voldoende ervaring en onderzoek m.b.t. het gebruik van steunzolen en correctiezolen. Ook de technieken waren nog niet zo perfect als de hedendaagse.

Wat kan een steunzool / therapiezool?

  • Spanningen van één of meerdere spiergroepen verlichten
  • Uw voetstand corrigeren
  • Uw lichaamshouding verbeteren en/of versterken
  • De overdruk onder uw voeten verminderen (minder eeltvorming of likdoorns)
  • Uw looppatroon verbeteren
  • Rugklachten verminderen of verhelpen

VOETENTRAINING

Sterke en flexibele voeten dienen als fundament voor onze houding en bewegingen. Verlies van voetvorm en voetfunctie kan leiden tot voetklachten zoals hielspoor een scheve grote teen en een ingezakte mediale voetboog.
Voetentraining kan worden ingezet als alternatief voor of in combinatie met zolentherapie om van deze klachten af te komen of om deze te voorkomen.

Voetentraining kan worden ingezet bij o.a. :

  • Hallux valgus klachten ( scheve grote teen )
  • Fasciitis plantaris ( hielspoor , peesplaat ontsteking )
  • Klauw en/of hamertenen

MEDICAL TAPING


WAT IS MEDICAL TAPING?

Medical Taping is een behandelmethode waarbij de patiënt behandeld wordt met elastische kinesiotape of kinesiologische tape. De tape wordt in de praktijk toegepast als extra interventie om een sneller herstel te bevorderen. Het weefsel regenereert sneller doordat enkele processen in het lichaam worden geactiveerd of ondersteunt. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.

EIGENSCHAPPEN VAN KINESIOTAPE

Het tapemateriaal is vervaardigd van hoogwaardig katoen en heeft een elasticiteit die vergelijkbaar is met die van de menselijke huid (130-140% eigen rekbaarheid). Doordat de achterkant is voorzien van een hypoallergene acryl lijmlaag, vermindert de kans op huidirritaties. De hechting van de lijmlaag wordt geactiveerd door lichaamswarmte. De lucht- en waterdoorlatende weefselstructuur van de tape is waterresistent en kan meerdere dagen gedragen worden zonder dat de tape zijn werkzaamheid verliest.